Yeminli Tercüman Bürosu Açmak İçin Gerekenler Nelerdir?

 
Sizlere bu yazımızda yeminli tercüme bürosu açmak için gerekenler ya da şartlarla ilgili bilgiler sunacağız.  Öncelikle tercüme ya da çeviri büroları bir yabancı dilden Türkçe’ye ya da Türkçe’den herhangi bir yabancı dile tercüme ihtiyaçlarını karşılayan yerlere denir. Yapılan tercümeler yazılı ya da sözlü olabilir. Değişik çeviri ihtiyaçları bu bürolar sayesinde giderilebilir.
 
Şimdi sizlere tercüme bürosu nasıl açılır kısaca onunla ilgili merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız. Öncelikle Yeminli olmayan tercüme bürosu açmanın pek bir mantığı yoktur. Evinizin bir köşesinden de bu işi serbest meslek erbabı olarak (freelancer) kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu sayede hiçbir şekilde vergilendirme ve yasal sorumluluk almamış olursunuz. Ayrıca teknik tercüme, kanuni tercüme, tıbbi tercüme gibi uzmanlık gerektiren alanlarda da deneyimli tercümanlar gerekmektedir. Yeminli olmayan büro açmak isterseniz, bir tabelam olsun ve reklam yapabileyim derseniz insanlar zaten sizin yerinize yeminli bir büroyu tercih edeceklerdir.  Yeminli bir büro açmak isterseniz aşağıdaki prosedürleri takip etmelisiniz.
 
• Öncelikle bu işi yapmaya karar verdi iseniz büroyu açacağınız yeri tespit etmelisiniz. Lokasyon bu konuda çok önemlidir aksi takdirde bir apartman dairesinde de büro açabilirsiniz. Nüfusun nispeten yoğun olduğu ve merkezi yerleri seçmek önemlidir. İşlerinizin birçoğu noterlerle olacağından özellikle notere yakın bir büro kiralamanızı şiddetle tavsiye ederiz. İş yerinizi ofis ortamına dönüştürmelisiniz. Her türlü ofis malzemesi bulunmalıdır ki işinizi profesyonel manada yaptığınız belli olsun açıkçası bir masa bir sandalye ve bilgisayar bu iş için yeterli olmayacaktır. Seçilecek mobilyanın kalitesi ve konforu sağlığınız açısından önemlidir. Bu hususa azami dikkat etmelisiniz.
 
• Öncelikle işinizi beraber götüreceğiniz bir kadro kurmalısınız sadece tek bir dil üzerine çeviri bürosu açılmamalıdır. Hizmet vereceğiniz dilleri bilen tercümanları edinmelisiniz hem yazılı tercüme yapabilecek hem sözlü tercüme yapabilecek tercüman kadronuz mutlaka olmalıdır. Eğer derseniz ki sonradan oluştururum kadromu o zaman ilk başlarda yeterli bir kazanç elde edemezsiniz zira bu konuda rekabet çok üst düzeydedir. Yeminli tercümanlarla çalışırsanız daha iyi verim alabilirsiniz. Profesyonel çeviri programları bilen tercümanları tercih etmeniz sizin faydanızadır.
 
• Daha sonra şahıs şirketi mi ya da limited şirket mi kuracağınıza karar vermelisiniz. Herhangi birini tercih edebilirsiniz. İsterseniz Anonim Şirket bile kurabilirsiniz. Ancak Anonim Şirket kurulması ilk etapta pek uygun değildir. Limited ya da anonim şirket kurulduğunda bağlı bulunduğunuz ilin Ticaret Odasına kayıt yaptırmak gerekir. Eğer şahıs şirketi kuracaksanız Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Büroyu açmak için öncelikle bir muhasebeci ile anlaşın zaten sizi yapmanız gerekenlerle ilgili yönlendirecektir. Daha sonra Vergi Levhası, İşyeri açma ruhsatı, yeminli tercüman kaşeniz ve işyerinizin kaşesi gibi prosedürleri halletmeniz gerekir. Tüm evrakların ve prosedürlerin önceden halledilmesi gerekir. Zira yasal sorumluluk almaktasınız, yaptığınız bir hata sonucu eksik bir işlem tespit edilirse direkt olarak siz sorumlu oluyorsunuz.
 
• Büroyu kurdunuz tüm yasal prosedürleri hazırladınız artık iş yapmaya başlaya bilirisiniz. Ancak müşteri ayağınıza kolay gelmeyecektir. Öncelikle büronuzun reklamını yapmanız gerekmektedir. Günümüz de artık tercüme dünyasında reklam faaliyetleri internet üzerinden yapılmaktadır. Eğer piyasaya hızlı bir giriş yapmak istiyorsanız hatırı sayılır paralar reklam işine harcamalısınız eğer yavaş yavaş giriş yapayım diyorsanız küçük bir reklam yatırımıyla işe başlayabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın reklamı olmayan tercüme büroları artık ayakta durmakta zorlanmaktadırlar. Sadece internet mi tabii ki hayır kullanacağınız reklam panosu da önemlidir. Büyük göze çarpan modern bir pano reklamınızı daha iyi yapacaktır. Bir diğer husus web sitesi kurmanızdır. Kuracağınız web sitesi özellikle Google’da tercüme ile ilgili sorulan tüm sorulara yanıt veren, içeriği bol ve profesyonel olarak hazırlanmalıdır. Öncelikle tercüme ihtiyacı olan bir kişi arama motorunda arama yaptığında sizin siteniz neden en önde görünmesin?
 

Tercüme Bürosu Açmanın Maliyeti Ne Kadardır?

 
Öncelikle bu yazıyı 2019 yılında yazıyoruz ve her geçen gün büro açma maliyetleri değişmektedir. Maliyetler büroyu açacağınız lokasyondan, yapacağınız reklam harcamalarına, ofisinizde kullanacağınız malzemelerin kalitesine bağlı olarak çok değişiklik arz edecektir. Bu konuda buraya afaki maliyetler ya da herhangi bir rakam yazmak son derece yanlış olur. İster büro açmaya karar verin ya da kararınız netleşmemiş olsun fark etmez elinize kağıt kalemi alın ve yukarıda anlattığımız ve sizin izleyeceğiniz prosedürleri kağıda dökün ve tek tek maliyet hesabınızı kendiniz yapın. Bu konuda ayıracağınız bütçe çok önemli ve etrafınızda sizlere rakamlar fısıldayan insanlara kulak asmayın her şeyi siz hesaplayın.  
 
Türkiye’de yapılan istatistiklere her sene kurulan şirketlerin yarısı iflas etmektedir. Bu konuyu göz önünde bulundurarak ofisi açıp işletmeye başladıktan sonra da mutlaka artı bir sermayeniz olmak zorundadır. Bu işi gerçekten yapacaksanız ilk birkaç yıl çok iyi gelirler beklememek gerekir. Sizlerin ümidini kırmak istemiyoruz ya da boş ümitte pompalamak istemiyoruz ancak bu anlattıklarımız bir realitedir.  
 
Son söz olarak tercüme bürosu açmadan önce bu işte serbest çalışan olarak bir 5 yıl kadar tecrübeniz olmalıdır. Tercümanlık mesleğiyle ilgisi olmayan, bu işin önemini kavramamış ve hiçbir tecrübesi olmayan birçok insan tercüme bürosu açmaya kalkıyor ve bir yılın sonunda büroyu kapatmak zorunda kalıyor. Tecrübeyle kendinize bu sayede iyi bir çevre edinmiş olursunuz. Eğer büro açarak iyi para kazanabilirim diye düşündüğünüzde büro açabilirsiniz.
 
Büro açmak isteyen herkese iyi çalışmalar ve bol kazançlar diliyoruz.